0532 066 99 28 - bilgi@tesistanbul10.org
MAKALELER
Doçentlik Sınavını nasıl bilirsiniz?
Doçentlik Sınavını nasıl bilirsiniz?
17.01.2019
Ülkemizdeki üniversite yapılanmasında doçentlik unvanı ve kadrosu akademik yaşam içerisinde bilim insanları açısından doktoradan sonraki en önemli aşama olarak görülmektedir. Bu süreç ülkemizde bir bilim insanının doçentlik öncesi ve sonrası yayın faaliyetlerinin en yoğun olduğu dönem olarak görülmektedir. Bu yayın faaliyetlerinin artışında doçentlik unvan ve kadrosunun alınması için konulan ölçütlerin belirgin bir etkisi bulunmaktadır.
ÖZLÜK HAKLARI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
ÖZLÜK HAKLARI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
23.12.2018
Kazanılmış Hak Aylık Derecesi Nedir?

Memurların öğrenim derecesi, unvanı ve sınıflara göre belirlenmiştir. Memuriyete giriş derecelerine göre artan bu derece kıdeme göre yıllar içinde artmaktadır.

Disiplin Cezası almamış olmasından dolayı 8 yılda bir kademe artışı,
1978 yılında başlayıp artık gelenekselleşen bir defaya mahsus 1 derece artışı bu derece ve kademeyi belirlemektedir.
Memurlar normalde Kazanılmış Hak Aylık derecelerine göre aylık ve diğer özlük haklarından yararlanırlar.
Anabilim Dalı İsimlerinde Yabancı Terim Kullanımının Boyutları
Anabilim Dalı İsimlerinde Yabancı Terim Kullanımının Boyutları
11.04.2018
Yükseköğretim kurumları Türkçenin en iyi kullanıldığı birimlerdir. Türkçe kullanımının en belirgin görüldüğü yerler ise Anabilim Dalı birim isimleridir. Bu çalışmada Yükseköğretim kurumlarında anabilim dalı isimlerinde kullanılan yabancı sözcükler incelenmiştir. Yükseköğretim kurumlarında bulunan anabilim dallarının isimleri tekrarsız olarak dizilmiştir. Tekrarsız anabilim dalı sayısı 5.444 adettir. Bu anabilim dalı isimleri kelimelere ayrılmış ve sıklıkları belirlenmiştir. Anabilim dallarının tekrarsız adlarında 14.436 sözcük kullanılmış bunların 4.378'i yabancı dilden okunuş olduğu belirlenmiştir.
Zoonoz Hastalıklar
Zoonoz Hastalıklar
10.04.2018
Zoonoz hastalıklar; hayvanlardan insanlara bulaşan ve her iki gruba dâhil bireylerde ortak olarak şekillenen hastalıklar diye tanımlanabilir. Zoonoz hastalıklar içerisinde bakteriyel, viral, fungal (mantar kaynaklı), riketsiyal (paraziter bir mikroorganizma türü) ve paraziter enfeksiyonlar yer almaktadır. Sığır, koyun gibi çiftlik hayvanlarından kaynaklanan zoonoz hastalıkların yanında kedi, köpek, tavuk, kuş ,kanatlı hayvanlar, maymun, fare, yabani memeliler ve tavşanlar gibi pek çok hayvan türüne ait zoonoz hastalık, insanlara bulaşarak ciddi sorunlara neden olmaktadır.
Eski Türklerde Çocuk Eğitimi
Eski Türklerde Çocuk Eğitimi
04.02.2018
Bozkır kültürü denilen belirli coğrafi mekânda hareketli hayat tarzı, eski Türk eğitim-öğretim sisteminin en belirleyici unsurudur. Sürati, hürriyeti ve hâkimiyeti sembolize eden At ile teknolojiyi ifade eden demir üzerine kurulu eski Türk cemiyetinde hayatın gereği olarak doğuştan ölüme kadar eğitim, kendini yenilemek, zinde ve diri tutmak zaruri hal almıştır. Askerî ve sivil hayatın iç içe geçtiği eski Türklerde aile ve ordu iki temel gücü idi. Bu nedenle aileden başlayarak devlete kadar Türk toplum yapısında eğitim-öğretimin temel niteliği; ahlaklı, şahsiyetli, kökünü ve kimliğini bilmek gibi değerler başta olmak üzere töre ile ifade edilen unsurlarla donanmış kalifiye nesiller yetiştirmektir.
Doğu Türkistan Gerçeği
Doğu Türkistan Gerçeği
04.02.2018
Dünyanın siyasi, askeri, ekonomik ve stratejik konjöktöründe hâkim güçlerin menfaatlerinin çizdiği politikalarına göre öne çıkan, sıcak veya soğuk çıkar çatışmalarına neden olan belirli coğrafyalar olmuştur. H.J. Mackinder; “Kim Doğu Avrupa’ya hükmederse Avrasya’ya hâkim olur, kim Avrasya’ya hâkim olursa dünya adasına hükmeder. Kim Dünya adasına hükmederse dünyaya “hâkim olur” ve Z. Brzezinski’nin “Avrasya, yerkürenin en küçük kıtasıdır ve jeopolitik olarak bir eksendir. Avrasya’ya egemen olan güç, dünyanın en ileri ve ekonomik olarak verimli üç bölgesinden ikisini kontrol edebilir” diyerek vurguladıkları gibi, ehemmiyetini hiç kaybetmeyen Avrasya her daim nüfuz mücadelelerinin esas hedef noktalarından birini teşkil etmiştir.
Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun
Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun
06.03.2018
YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

Kanun No. 7100 Kabul Tarihi: 22/2/2018
MADDE 1- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun ek 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yardımcı doçent” ibaresi “doktor öğretim üyesi” şeklinde değiştirilmiştir.
Türk Eğitim-Sen’in her üyesi, üyelik formunu doldurduğu andan itibaren primleri sendikamızca karşılanmak suretiyle FERDİ KAZA SİGORTASI kapsamına alınmaktadır.

TÜRK EĞİTİM-SEN
İstanbul 10 No'lu Şube
Balabanağa Mah. Büyük Reşitpaşa Cad. Vardar Han No: 30/34  Kat: 3 Laleli - Fatih - İstanbul / TÜRKİYE
 0532 066 99 28 - bilgi@tesistanbul10.org